Samtalevejen-Eksistentiel terapi

Eksistentiel samtale

Eksistentiel samtale eller eksistentiel psykoterapi er en terapiform, som jeg finder hensigtsmæssig sammen med mennesker, der befinder sig i situationer, hvor livets store spørgsmål og valg melder sig.

Eksistentiel samtale kan dreje sig om livets dilemmaer, hvor der er betydningsfulde ting på spil. De ting, som eksistentialisterne kalder for grundvilkår.

Hvordan forholder du dig til:

lykke vs. lidelse

medgang vs. modgang 

kærlighed vs. aleneværen

valgfrihed vs. livsforpligtigelse

mening vs. meningsløshed

dødsangst vs. livsengagement

Eksempelvis:

Livet og døden,

Hvordan lever man livet bedst, når vi nu ved, at døden er uundgåelig.

Vi skal alle dø, det kan intet menneske løbe fra. For langt de fleste af os, er døden da også et vilkår, man modvilligt accepterer – omend vi nok ikke bryder os om at tænke på døden.

Dødsangst er et menneskeligt grundvilkår, givet af, at vi kan se så langt ud i fremtiden, at vi erkender, vi skal dø.

Man skelner typisk mellem to slags dødsangst: ,den akutte, hvor døden kommer tæt på. For eksempel hvis man er involveret i et trafikuheld, krig, bliver voldtaget eller er ude for andre meget voldsomme oplevelser.

Den anden dødsangst er en mere følelsesmæssig bekymring, der for eksempel kan udløses af dødsfald blandt ens nærmeste. Det er en mere eksistentiel angst eller følelse, der er afledt af ens bekymringer.

Aleneværen og fællesskab.

Vi fødes og vi dør alene. Det er et grundvilkår, der ikke kan ændres. Vi ønsker os kærlighed og fællesskab, men vil også have selvstændighed og frihed. Vi føler os knyttet til hinanden, – men vi er også alene. Mange oplever ensomhed, selvom de er blandt andre. Hvad opstår den ensomhed af?
Hvordan finder man den bedste balance i denne stadige bevægelse mellem ensomhed og fællesskab?

Meningen og meningsløsheden.

Nogle mennesker har en fast religiøs overbevisning, som gør, at de sjældent eller aldrig stiller spørgsmål til, hvad  meningen er med deres liv. Men de fleste af os lever med tvivl om meningen med livet. Livet i almindelighed eller vores eget liv – her og nu. For mange forekommer livet absurd i sin meningsløshed.

Friheden.

Vi er frie til at vælge vores liv. Vælger vi ikke at vælge, men lader tilfældet eller ”de andre” råde for os, ja så er det jo også et valg. Og vores valg har konsekvenser, som vi må leve med. Vist er der ting vi ikke kan vælge, vi er jo nu en gang født, som vi nu er. Men vi kan vælge hvordan vi vil spille med de ”kort” som vi nu har fået på hånden i tilværelsens store spil.

Vores daglige liv rummer naturligvis hele tiden disse grundvilkår, men ofte drukner de i den daglige trummerum, indtil vi bliver revet ud af dagligdagen, af en eller anden grund. Det kan være dødsfald, sygdom, arbejdsløshed, overfald – ja alt muligt. Så bliver de pludselig nærværende. Så kan det ske, at vi kastes ud i tvivl og angst, som vi har svært ved at rumme og sætte ord på. Her kan eksistentiel samtale være en hjælp til selvhjælp

Sorg & Krise

Alle mennesker bliver udsat for sorger og bekymringer i løbet af tilværelsen. Det kan for eksempel ske, hvis én, du holder af, bliver syg eller dør – eller hvis du selv rammes af kritisk og alvorlig sygdom – eller hvis dit ægteskab går i stykker, hvis du mister dit arbejde, kommer ud for en ulykke eller måske bliver udsat for overfald eller vold.

En stor sorg eller ulykke er naturligvis altid forbundet med en voldsom forandring. Det bliver aldrig det samme igen. Nogle kommer godt igennem sorgen, men andre lukker sig inde og bliver nedtrykte, bange og truer måske med at tage deres eget liv.

Du kan få brug for en person, der kan lytte og stille spørgsmål og ikke bare trøste. Der er ofte tale om en lang og energikrævende periode, hvor det er svært at klare både det daglige liv og samtidig arbejde med en svær sorg eller krise. Her kan eksistentiel terapi være en god løsning.

En sorg eller krise kan opleves i faser, men mange finder igennem terapi ud af sin egen måde at håndtere sorgen. Nogen oplever, at de går ind og ud af sorgen, så de også kan få hverdagen til at hænge sammen, da det er opslidende at være i sorg hele tiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *